Iedereen kent de beelden van de overvolle vluchtelingenkampen in Griekenland. De omstandigheden waaronder de vluchtelingen worden opgevangen zijn mensonwaardig. Internationale afspraken over mensen- en kinderrechten en afspraken overeengekomen in vluchtelingenverdragen worden zonder pardon aan de kant gezet.

Ruim 5.000 alleenstaande kinderen wonen in de vluchtelingenkampen in Griekenland. Fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, onderwijs en medische zorg worden hen ontnomen. Misbruik, uitbuiting en verhandeling liggen op de loer. Sommige kinderen verdwijnen zelfs volledig van de radar. Al met al is de situatie volkomen onacceptabel.

De Griekse minister van burgerbescherming stuurde in oktober 2019 een brief naar alle EU-regeringen, waarin hij opriep de verantwoordelijkheid te delen door 2.500 kinderen uit de Griekse kampen over te plaatsen naar andere EU-landen. Aan deze oproep hebben elf landen gehoor gegeven. Frankrijk, Duitsland en Luxemburg hebben al kinderen opgenomen, en Portugal, Ierland, Finland, Kroatië, Litouwen, België, Noorwegen en Bulgarije nemen gezamenlijk 1600 kinderen op.

Het Nederlandse kabinet bleef lange tijd oorverdovend stil, maar heeft nu van zich laten horen. Helaas in negatieve zin: staatssecretaris Broekers-Knol weigert om kinderen op te nemen in Nederland. In plaats daarvan is het kabinet van plan geld uit te trekken om de kinderen op het Griekse vasteland te laten opvangen, waar de kans op uitbuiting zo mogelijk nog groter is dan op de eilanden. Staatssecretaris Broekers-Knol wil hierbij de hulp inschakelen van Movement on the Ground, de hulporganisatie van Johnny de Mol, die zich inzet voor de realisatie van opvanghuizen voor kwetsbare vluchtelingenkinderen.

Vanwege deze weinig solidaire en bevredigende opstelling luiden Vluchtelingen Werk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling de noodklok. De organisaties roepen gemeenten op zich te verenigen in een Coalition of the Willing en ervoor te zorgen dat 500 kinderen een veilige plek krijgen in Nederland. Anders dan bij het kabinet, vinden de hulporganisaties bij de gemeenten wel gehoor. Inmiddels willen al 43 gemeenten, waaronder Leiden, Amsterdam, Harderwijk en Rhenen, kwetsbare vluchtelingenkinderen opvangen.

Ook jouw gemeente kan zich uitspreken over de opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen en zich aansluiten bij de Coalition of the Willing. Daarvoor schreven we een voorbeeldmotie, die je onderstaand kan downloaden. 

 

Afbeelding: Remco Koers | Hollandse Hoogte

Bestanden