Evenement

Scholingsdag ‘1 jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen’

Centrum voor Lokaal Bestuur

Leden van de afdelingsbesturen opgelet: op zaterdag 29 mei organiseert het partijbureau een digitale scholingsdag (van 09:30 tot 14:00 uur) over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen! Het op touw zetten van een campagne vergt nogal wat werk: hoe enthousiasmeer je bijvoorbeeld vrijwilligers? Hoe zorg je voor een goede kandidaatstellingsprocedure? En hoe scout je de juiste kandidaten?  

We gaan het daarom hebben over de rol van het partijbureau richting de verkiezingen, en bieden samen met het partijbureau een programma aan met workshops over het kandidaatstellingswerk, het verkiezingsprogramma, en het versterken van de lokale vereniging.

Aanmelden kan tot uiterlijk 28 mei via de website van de PvdA. Het volledige programma vind je hieronder.


Track 1: Vereniging

Ieder afdelingsbestuur heeft richting de gemeenteraadsverkiezingen belangrijke formele taken. In het verenigingstrack gaan we in op 3 van de belangrijkste taken: een goed verkiezingsprogramma opstellen, een goede lijst samenstellen, en talent werven voor onze partijvereniging & lijst. De track ‘Vereniging’ bestaat uit 3 sessies:

11:00-11:45. Het verkiezingsprogramma. Deze sessie is speciaal voor programmacommissies. Het CLB neemt jullie mee in het basisverkiezingsprogramma, en hoe je samen met inwoners van de gemeente met een sterk programma komt.

12:00-12:45. Het kandidaatstellingswerk. Deze sessie is speciaal voor kandidaatstellingscomissies. Het CLB neemt jullie mee in het kandidaatstellingswerk. Wat is je rol? Hoe voer je een goed gesprek? Hoe maak je de uiteindelijke, moeilijke, keuzes.

13:00-13:45. Scouting. Ons politiek werk begint bij het hebben van goede mensen. In deze sessie gaan we in op het onderwerp ‘scouting’, een taak die bij het afdelingsbestuur hoort. Hoe geef je deze permanentie? En hoe doe je het effectief?


Track 2: Mensen

De PvdA staat bij het hebben van een actief lokaal kader aan vrijwilligers, bestuurders, en commissieleden. Nieuwe mensen bij onze politiek en vereniging betrekken kost tijd en energie. In dit track nemen we je mee in verschillende manieren om je lokale vereniging effectief op te bouwen, gebaseerd op de successen van de landelijke vrijwilligersorganisatie bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De track ‘Mensen’ bestaat uit 3 sessies:

11:00-11:45. Political Organising. In deze sessie gaan we in op ‘political organising’: hoe je mensen in jouw gemeente aan elkaar verbind om op te komen voor de lokale sociaaldemocratische waarden.

12:00-12:45. Huiskamergesprekken organiseren. Huiskamergesprekken zijn een bewezen methode om je lokale partijvereniging in actie te krijgen. In deze sessie leer je hoe je deze snel en effectief opzet, en uitvoert.

13:00-13:45. Vrijwilligersmanagement. Onze leden en geïnteresseerden in onze politiek staan midden in de maatschappij. Daarom hebben ze niet alle tijd en energie van de wereld. Hoe ga je hiermee om? En hoe zorg je voor een enthousiasmerende, gezellige vrijwilligersorganisatie waar iedereen aan mee wil doen? Dat leer je bij deze sessie.


Interesse? Schrijf je hier in.