De menselijke maat staat hoog op de agenda. Iedereen is voor, maar wat betekent het eigenlijk in de Haagse praktijk? Ditmaal licht senior beleidsmedewerker Ton Langenhuyzen twee voorbeelden toe waar het misgaat.


Zelfs bij nood ’s nachts geen watertaxi van en naar Ameland

Het gaat in Den Haag nu al een tijdje over de menselijke maat, die weer terug moet in de overheid en politiek. Die dienstbare overheid, die nagaat of regels niet verkeerd voor mensen uitwerken en die hardvochtige regels aanpast, is echter niet zomaar geboren. Het is een traject dat jaren gaat kosten. Alleen al omdat een deel van het probleem in de cultuur bij de overheid zit.

We hebben het dus over een tanker die bijgestuurd moet worden. Vaak onbedoeld pakt wetgeving volkomen verkeerd uit. Een voorbeeld hiervan is het schrappen van de watertaxi tussen het Friese vasteland van Holwerd naar Ameland. Tot voor kort voer die taxi als sneldienst ook in het donker. Maar vanaf 1 januari mag dat niet meer. De watertaxi krijgt geen ontheffing meer om ook in het donker te varen. De eilanders zijn verbaasd en vol onbegrip. Zij willen ook ’s nachts naar het vasteland, bijvoorbeeld om zieke familieleden te kunnen bezoeken.

Gelukkig vinden de eilanders Habtamu de Hoop aan hun kant. Iedereen heeft 24 uur per dag recht op een basisniveau van bereikbaarheid, complexe wetgeving voor watertaxi’s of niet. Daarom wil hij dat minister Harbers binnen twee maanden op zoek gaat naar een oplossing om de nachtelijke watertaxi naar de Waddeneilanden in stand te houden.


Energietoeslag pas in de zomer uitkeren

Het is geen geheim dat steeds meer mensen de energierekening niet meer kunnen betalen. Door de stijgende gas- en elekticiteitsprijzen is het woord energie-armoede inmiddels ingeburgerd. Naast het vorige maand geïntroduceerde energieplafond is de energietoeslag een van de middelen om de pijn te verlichten. Mensen met een inkomen tot een bepaald percentage van het sociaal minimum (verschilt per gemeente, red) kunnen jaarlijks een toeslag van € 1300 aanvragen.

Vorig jaar wisten de gemeenten deze vergoeding in allerijl uit te keren. Er werden loketten opengesteld, personeel ingehuurd. Voor 2023 zou je zeggen dat de uitkering als een geoliede machine zou moeten lopen. Zou je zeggen, want dat is buiten het kabinet om gerekend. De Wet energietoeslag, die de juridische grondslag voor de toeslag moet gaan bieden, zal namelijk pas tegen de zomer van kracht worden. Gemeenten kregen daarom vlak voor de jaarwisseling te horen, dat het nog een half jaar duurt totdat de energietoeslag mag worden uitgekeerd.

De vraag is wat de gemeenten nu gaan doen. Inwoners zitten in de winter in de kou, niet middenin de zomer. Wachten ze desondanks af en laten ze ingehuurd personeel duimen draaien? Of zijn ze ongehoorzaam en keren ze nu al uit? Kamerlid Barbara Kathmann wil van minister Schouten duidelijkheid, zodat gemeenten zo snel mogelijk kunnen gaan uitkeren. Haar samen met Senna Maatoug van GroenLinks ingediende vragen zijn alleen nog niet beantwoord.


Bijschrift afbeelding: De watertaxi van Ameland naar Holwerd. Overdag, want 's nachts mag niet.

Afbeelding: Olaf Kraak | ANP


Portret Ton LangenhuyzenContactgegevens:


T: 070-3182792
E: t.langenhuyzen@tweedekamer.nl