Evenement

Wibautleergang, dag 4

Centrum voor Lokaal Bestuur

Hoe veilig is je gemeente? Veiligheid gaat ons allemaal aan en dan hebben we het niet alleen over de woninginbraken, maar ook over ondermijnende criminaliteit en wat je er tegen kunt doen, of hoe je jongeren uit de criminele carrières houdt. Wat te doen aan de toename van geweld tegen vrouwen? En hoe ga je om met de problematiek rondom verward gedrag?  

De vierde en laatste dag van de Wibautleergang - waarbij ook alle ervaren raadsleden, wethouders en burgemeesters van harte zijn uitgenodigd - staat in het teken van het lokaal veiligheidsdomein. Vanaf 10:00 uur ben je welkom bij het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Om 10:30 uur start het programma met een masterclass over lokaal veiligheidsbeleid door Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam). Na de masterclass is er tijd om in gesprek te gaan met burgemeester Aboutaleb. 

Na de lunch kan je tijdens een deelsessie verder de diepte in duiken:

  • Zorg en aanpak verward gedrag - Door: Henri Lenferink. De laatste jaren gaat het in steeds vaker over personen die ‘verward gedrag’ vertonen. Het is een containerbegrip geworden voor mensen die de grip op hun leven (even dreigen) te verliezen en daarom een risico voor zichzelf en anderen zouden kunnen vormen. Hoe kan de gemeente de zorg voor mensen met verward gedrag het beste oppakken? En hoe voer je als raadslid het juiste gesprek met de burgemeester over deze thematiek? 
  • Integriteit - Door: Annette Bronsvoort. 'Een beetje integer kan niet’, stelde Ien Dales. Welke uitdagingen kom je tegen als raadslid op dit gebied en hoe ga je er mee om? Welke rol kan de burgemeester spelen? 
  • De politie en de gemeenteraad - Door: Rick Stegeman en Arjan Reurink. Welke mogelijkheden hebben gemeenteraadsleden om de politie inzet op lokaal niveau te beïnvloeden? En hoe denken wij als sociaal-democraten eigenlijk over de maatschappelijke functie van de politie? In deze workshop, waarin wij bouwen op inzichten uit lopend onderzoek van de Wiardi Beckman Stichting, gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen. 

We sluiten het programma af met een masterclass over ondermijning door Marieke Moorman (burgemeester Bernheze) en Jan Boelhouwer (burgemeester Waalre). En voor wie wil is er daarna nog een borrel.