Zeven op de tien Nederlanders maken zich zorgen over klimaatverandering. De toekomst van de volgende generaties staat op het spel en maakt deze verkiezingen zo belangrijk. De Klimaatcrisis Coalitie slaat daarom vandaag op 14 maart in ruim 40 gemeenten het Klimaatalarm, met manifestaties waarbij de coronamaatregelen zorgvuldig worden gewaarborgd. Helaas zien wij dat ons grondrecht op protest nu te verregaand wordt ingeperkt.

Er worden vergaande restricties opgelegd, zoals een limiet van 200 demonstranten in Utrecht en Almere en 500 in Amsterdam. In Den Haag, Delft en Rotterdam geldt zelfs een limiet van 100 demonstranten. In Den Haag is een motie aangenomen waarin de burgemeester wordt verzocht het maximum van 100 demonstranten niet te hanteren, mits de coronamaatregelen worden gehandhaafd. Daartegenover staat dat er in Groningen en Arnhem 1500 mensen mee mogen doen. Deze uiteenlopende aantallen onderstrepen de arbitraire inschatting van wat verantwoord is. In sommige plaatsen mag er zelfs geen versterkt geluid gebruikt worden.

Voor protesten hoort wettelijk het uitgangspunt te zijn ‘wat veilig kan’. Demonstraties horen nooit onnodig beperkt te worden. Wij garanderen als Klimaatcrisis Coalitie gedisciplineerde, verantwoorde protesten, want er is veel ervaring met het organiseren van grote en kleinere protesten. Voor vandaag hebben wij stilstaande manifestaties georganiseerd: doelbewust verspreid over het land, met mondkapjes, op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar, in vakken of op gemarkeerde toebedeelde plaatsen, met sfeerbeheer en strakke coördinatie. Er is door professionele organisaties en ervaren actiegroepen een infrastructuur opgetuigd om dit in goede banen te leiden. We roepen alle deelnemers op zich aan te melden, dus we hebben hun contactgegevens. Zo kunnen we strak sturen op redelijke afspraken met gemeenten. We staan immers voor ons recht op demonstreren, terwijl we de veiligheid voor alle deelnemers waarborgen.

Op dit moment zien we van de klimaatcrisis nog maar het tipje van de spreekwoordelijke smeltende ijsberg. Weersextremen, natuurrampen en grootschalig verlies van de biodiversiteit staan ons te wachten als we in de komende tien jaar niet daadkrachtig handelen. Wanneer we de klimaatcrisis niet weten te keren leidt dat ook tot een mensenrechtencrisis. Daarom slaan 105 maatschappelijke organisaties en meer dan 40 lokale coalities de handen ineen en werken zij al zes maanden toe naar deze protesten. Juist in tijden van crisis is het borgen van de democratische rechtsstaat en fundamentele mensenrechten, zoals het recht om te demonstreren, onderdeel van de oplossing. Het maakt een samenleving weerbaar, versterkt de onderlinge verbinding en geeft burgers een stem over hun toekomst.

Onze oproep aan u is om het recht op protest te verzekeren. Wij vragen gemeenten om met de lokale klimaatcoalities in gesprek te gaan. Lokale organisatoren hebben een goed voorbereid plan dat gesteund dient te worden. Dan laten we zien hoe zowel onze gezondheid als onze democratie kunnen waarborgen. Net zoals de klimaatcrisis gaat dit vraagstuk over hoe we onze samenleving vormgeven en beschermen.

Wij verwachten dat gemeenten daarin hun volledige verantwoordelijkheid nemen.

 

Namens,

 

Donald Pols, Directeur Milieudefensie

Anna Schoemakers, Directeur Greenpeace Nederland

Dagmar Oudshoorn, Directeur Amnesty International Nederland

Jesse van Schaik, Fridays for Future NL

Sietse Brouwer, Grootouders voor het Klimaat

 

De hele brief vind je hier. En meer info over de klimaatmarsen lees je hier

Bestanden