Corona domineert alles. Zo ook de Haagse agenda. Ditmaal bericht senior beleidsmedewerker Ton Langenhuyzen vanuit huis over het lot van vluchtelingen tijdens de coronacrisis en huizenkopers die gedupeerd worden door een malafide verzekeraar en niet ingrijpende toezichthouders.

Vluchtelingen niet naar Ter Apel

Het zijn onzekere tijden voor iedereen. Voor vluchtelingen, die hun eigen land vanwege oorlog en andere humanitaire rampen hebben moeten verlaten, geldt dat niet in het minst. Zij worden in Europa geconfronteerd met corona en de noodmaatregelen die ook hen treffen.

In Nederland liet verantwoordelijk staatssecretaris Broekers-Knol weten dat nieuwe asielzoekers niet langer zouden worden opgevangen in het asielzoekerscentrum Ter Apel. Ook zou hun asielverzoek niet in behandeling worden genomen. De reden is dat onbekend is of deze mensen besmet zijn met het coronavirus. Door nieuwe asielzoekers op te vangen worden andere asielzoekers en personeel van het COA en de IND mogelijk aan besmetting blootgesteld.

Nieuwe vluchtelingen komen in de noodopvang terecht

Op zich geen vreemde gedachte. Maar uit de brief die de staatssecretaris aan de Tweede Kamer stuurde bleek niet wat er dan wel met deze asielzoekers ging gebeuren. Attje Kuiken stelde meteen schriftelijke vragen aan de staatssecretaris. Allereerst om er achter te komen of er op een andere manier voor deze groep gezorgd zou worden. En daarnaast om te vragen of het risico op verspreiding bij het aan hun lot overlaten niet heel groot zou zijn. Ook Vluchtelingenwerk en gemeenten, die met deze asielzoekers geconfronteerd zouden worden, trokken aan de bel.

De staatssecretaris reageerde al snel. Ze ging zo snel mogelijk naar een noodopvang op zoek. Vandaag bleek dat die is gevonden. Nieuwe asielzoekers worden tijdelijk ondergebracht in een kazerne van Defensie in het Groningse Zoutkam.

Toezichthouders grijpen niet in

Wat er met de woningmarkt gaat gebeuren, nu alles stil ligt is, weet niemand. Zeker is wel dat zeven kopers van nieuwbouwhuizen in Brielle de dupe zijn geworden van een faillissement van de bouwer van hun huizen. Normaal gesproken hoeft dat geen drama te zijn: bij een faillissement treedt de afgesloten afbouwverzekering in werking, waarmee de kosten van het afbouwen van een huis kunnen worden betaald.

Helaas liep dat deze keer in Brielle anders. De verzekeraar bleek zelf niet thuis te geven. Afbouwverzekeraar Betaal Garant Nederland bleek in handen te zijn van een malafide man, die begin juli 2019 is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 33 maanden en een bestuursverbod wegens het leiden van een criminele organisatie. De toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank wisten al langer van de illegale praktijken van Betaal Garant Nederland, maar grepen om onduidelijke reden niet in.

De toezichthouders wisten het wel, maar deden niks

Henk Nijboer stelde meerdere schriftelijke vragen aan de minister. Hij wilde vooral weten wat de overheid voor de gedupeerde kopers kon betekenen. Die konden er immers niets aan doen. Daar dacht de minister anders over. Ondanks dat zelfs de toezichthouders niets hadden gedaan, vond de minister dat de kopers een eigen verantwoordelijkheid hadden. 

Gelukkig lijkt de gemeente Brielle na overleg met ambtenaren van de minister de helpende hand naar de kopers uit te steken. Een aantal kopers kreeg van de gemeente voor de korte termijn vervangende huisvesting en een renteloze lening voor onder andere de dubbele woonlasten. De gemeente wil als dat nodig is de afbouw van een woning voorfinancieren.

Afbeelding: Peter Hilz | Hollandse Hoogte

ton langenhuyzen

Contactgegevens:

T: 070-3182792
E: t.langenhuyzen@tweedekamer.nl